Nieuwe (zorg)technologie geeft verlichting en ondersteuning. Dat stellen experts van Vitaal Twente-partner UT. Maar een veelvoud aan complexe taken afwikkelen … dat blijft toch echt mensenwerk. Wat betekent dit nu precies voor – vacatures bij – zorgorganisaties? En hoe kunnen we zorgtechnologie dan wél slim voor ons laten werken? Antwoorden komen van UT-experts:
- Linda van Asselt, UT-alumna en programmamanager bij de Twente Board
- Suzanne Janssen, universitair docent Organizational Communication
- Sarthak Misra, UT-hoogleraar Surgical Robotics
Robot als collega (of niet)?

Suzanne Janssen ontving in 2018 al een beurs voor haar onderzoek ‘een robot als collega’. Wat zij bewees? Dat we voorlopig nog niet een robot naast ons hebben op de werkvloer. Want een robot kan voorlopig nog niet alle menselijke taken overnemen. Wat wel? Eén of een aantal heel specifieke taken. Dat komt goed uit, want dan spelen er ook minder ethische vragen. Immers, welke patiënt durft een operatie 100% toe te vertrouwen aan alleen een robot? En als iemand dat al durft en het gaat fout, wie is er dan verantwoordelijk?
Zie ook bovenstaande filmpje van de NPO hierover.
Ja, minder personeelstekort
Dus complete banen vervangen door robots, dat zit er voorlopig niet in. En tóch kan een robot helpen personeelstekort in onder meer de zorg op te lossen. Hoe dan? Als robotica heel specifieke taken overneemt. Volgens hoogleraar Misra kan de robot tijdens een operatie wel eenvoudige taken overnemen. En Janssen ziet ze prima in een verpleeghuis medicijnen rondbrengen. Het eerste scheelt je in de toekomst aan assistenten en geeft meer concentratie aan de arts. En met het tweede geef je bestaande zorgprofessionals direct verlichting. Zo houden zij meer tijd over voor de echte zorg, en de menselijke kant hiervan. Die is niet door robots in te vullen.
Meer IT & techniek in onderwijs en op werkvloer
Technologie komt dus in steeds meer hulpmiddelen voor. Als het zo veel voorkomt, vraagt dat wel wat: van de ontwikkelende technici en van elke zorgprofessional en cliënt die ermee moet werken. Van Asselt raadt daarom aan om IT en techniek een betere plek te geven in het complete onderwijs. Van basisschool tot om- en bijscholingsmomenten. In het verlengde hiervan ligt dus de tip voor zorgorganisaties om bestaande medewerkers (om/bij)scholing te geven op dit gebied.
Robot als Pietje Precies & ‘snelheidsduivel’

Hoogleraar Misra ziet nóg 2 uitkomsten van zorgtechnologie: precisie en snelheid. Met zijn team ontwikkelt hij in een laboratorium op de UT en het Universitair Medisch Centrum Groningen nieuwe robots en technieken. Doel? Moeilijk bereikbare plekken in het lichaam makkelijker bereiken. Het laboratorium werkt dan ook aan allerlei soorten robots: van micro-robots tot grotere slangachtige exemplaren. Dankzij deze technologie lukt het om minder vaak te opereren via binnendringing (invasief) én om sneller en preciezer te opereren.
Snellere en minder zware operatie = minder zorgkosten
Bovenal leiden robots volgens Misra ook tot beter betaalbare zorg. Want minder zware operaties betekent minder complicaties en minder lang ziekenhuisherstel. Dus minder personeel om patiënten te verzorgen. Dus … wat heb jij nodig om met je zorgorganisatie de stap te zetten naar passende zorgtechnologie?
Lees hier het hele verhaal van de UT-experts en hun robots (Campus Magazine 2023)