Sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw Vitaal Twente account.

Indien u uw logingegevens kwijt bent kunt u contact opnemen met info@vitaaltwente.nl

Aanmelden

Om de kennisbank te kunnen bekijken heeft u login gegevens nodig. U kunt login gegevens aanvragen wanneer uw organisatie partner is van Vitaal Twente. Met dit formulier kunt u deze login gegevens aanvragen.
  • (sla bovenstaande veld over)

Uitloggen

Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
Annuleren Uitloggen

Vitaal Twente nodigt organisaties die actief willen zijn in de regio Twente uit om zich aan te sluiten bij Stichting Vitaal Twente. Heeft u aantoonbare expertise en kunt u concreet bijdragen aan het verbeteren van de vitaliteit in de regio Twente?

  • U heeft aantoonbare expertise en wilt en kunt concreet bijdragen aan het verbeteren van de vitaliteit in de regio Twente
  • U ontwikkelt met andere partners projecten en voert deze uit.

Vitaal Twente nodigt organisaties die actief willen zijn in de regio Twente uit om zich aan te sluiten bij Stichting Vitaal Twente.

Heeft u een idee? Laat ons u helpen!

Wilt u graag meewerken aan de ontwikkeling van de vitaalste regio van Nederland, dan kunt u hier uw idee indienen.
Wij gaan zorgvuldig met uw idee om en nemen contact met u op.

Wilt u een ook al een project indienen, dan dient dit project aan een aantal criteria te voldoen. Zie hier voor meer informatie over deze criteria.

13 juli 2021

Loont nieuwe zorgtechnologie? Marloes Postel ontdekt quickscan SROI

Hebt u een goed idee voor (gebruik van) zorgtechnologie? De vraag is hoe goed het écht is. Vaak blijken inschattingen veel te rooskleurig, zo leert de praktijk. Gelukkig valt dat te meten vóór u ermee verdergaat. Met de quickscan SROI (social return on investment). Zo ontdekt u vooraf de impact voor de maatschappij. Dat maakt de keus makkelijker om wel of niet te investeren. Een aantal partners van Vitaal Twente volgden hiervoor een masterclass quickscan sroi. Met opvallende uitkomsten.

App voor probleemdrinkers onderzocht

Kun je mensen met een alcoholprobleem met een app van de drank af krijgen? Of op zijn minst flink laten minderen? Dat onderzoekt Marloes Potel, associate lector technology, health & care aan het Saxion. De speciale app Breindebaas nam ze hiervoor onder de loep voor de masterclass.

Genoeg succes om door te gaan?

Dat de app een succes was, bleek eerder al uit de grote groep van 1200 serieuze drinkers (30 glazen per week) die zich hiervoor aanmeldde. Én uit het feit dat het alcoholgebruik onder hen flink zakte. Maar was er genoeg basis om de app verder uit te rollen? Hiervoor legde ze de app langs de SROI-meetlat.

SROI-scan

  • Wat: wat is het probleem, wat ga je eraan doen, wat zijn daarbij de doelen?
  • Wie: wie is erbij betrokken, wie draagt wat bij? Wie doet wat om de doelen te bereiken?
  • Hoe: hoe kwantificeer je dit, hoe vertaal je dit naar geld? Hoe rapporteer je daarover?
  • Hoeveel: hoeveel bereik je daarmee? Hoeveel daarvan is aan jou te danken? Hoeveel zou tóch al gebeuren zonder jou?

Vragen om bij stil te staan

Vooral de laatste twee onderdelen ervoer Marloes als heel waardevol. “Hoe druk je bijvoorbeeld uit wat het je echt oplevert? Denk aan de kwaliteit van leven. En hoeveel geld is die kwaliteit van leven dan waard? Heel prettig om dit in de groep te bespreken, zodat je ook keuzes van meekrijgt en op andere ideeën komt.”

Handige hulp vanuit de groep

In vier keer vulde Marloes de Excellijst van de quickscan stap voor stap in. Elke volgende online bijeenkomst kreeg ze daar weer feedback op. En uiteindelijk op het totaalplaatje. “Ik vond het heel fijn dat we met de groep over de losse eindjes konden denken en die samen konden aanvullen in de scan.”

SROI-uitkomsten voor de probleemdrinkers-app

Alle onderdelen van de scan leverden uiteindelijk in ieder geval een ratio op; een ratio die duidelijk maakt of het zin had door te gaan met de technologie. “De ratio die er bij ons uitkwam, was positief”, blikt Marloes terug. “Maar er waren nog wel wat losse eindjes die ik beter wil afronden. Verifieer je aannames – dat moet in mijn geval nog beter. En dat ga ik de komende tijd doen.”

Highlights van Marloes Postel

  • Nuttige groepscursus: leren van elkaar, heel goed nadenken wie er wat in stopte en wat het voor wie oplevert
  • Sociale opbrengst kwantificeren: geen pasklaar antwoord – als onderzoeker ben ik gewend aan hard bewijs -, maar leren redeneren wat iets waard is; dat was voor mij nieuw.
  • Goede basis voor gesprek met projectpartners: welke waarde heeft het voor jullie en wat wil je ermee? En naar verzekeraar: betere onderbouwing van deze interventie.

Al met al is Marloes dus blij met de handvatten die de quickscan haar en de app Breindebaas gaf. Benieuwd hoeveel we hier nog van gaan horen …