Kun je mensen met een alcoholprobleem met een app van de drank af krijgen? Of op zijn minst flink laten minderen? Dat onderzoekt Marloes Potel, associate lector technology, health & care aan het Saxion. De speciale app Breindebaas nam ze hiervoor onder de loep voor de masterclass.
Genoeg succes om door te gaan?
Dat de app een succes was, bleek eerder al uit de grote groep van 1200 serieuze drinkers (30 glazen per week) die zich hiervoor aanmeldde. Én uit het feit dat het alcoholgebruik onder hen flink zakte. Maar was er genoeg basis om de app verder uit te rollen? Hiervoor legde ze de app langs de SROI-meetlat.
SROI-scan
- Wat: wat is het probleem, wat ga je eraan doen, wat zijn daarbij de doelen?
- Wie: wie is erbij betrokken, wie draagt wat bij? Wie doet wat om de doelen te bereiken?
- Hoe: hoe kwantificeer je dit, hoe vertaal je dit naar geld? Hoe rapporteer je daarover?
- Hoeveel: hoeveel bereik je daarmee? Hoeveel daarvan is aan jou te danken? Hoeveel zou tóch al gebeuren zonder jou?
Vragen om bij stil te staan
Vooral de laatste twee onderdelen ervoer Marloes als heel waardevol. “Hoe druk je bijvoorbeeld uit wat het je echt oplevert? Denk aan de kwaliteit van leven. En hoeveel geld is die kwaliteit van leven dan waard? Heel prettig om dit in de groep te bespreken, zodat je ook keuzes van meekrijgt en op andere ideeën komt.”
Handige hulp vanuit de groep
In vier keer vulde Marloes de Excellijst van de quickscan stap voor stap in. Elke volgende online bijeenkomst kreeg ze daar weer feedback op. En uiteindelijk op het totaalplaatje. “Ik vond het heel fijn dat we met de groep over de losse eindjes konden denken en die samen konden aanvullen in de scan.”
SROI-uitkomsten voor de probleemdrinkers-app
Alle onderdelen van de scan leverden uiteindelijk in ieder geval een ratio op; een ratio die duidelijk maakt of het zin had door te gaan met de technologie. “De ratio die er bij ons uitkwam, was positief”, blikt Marloes terug. “Maar er waren nog wel wat losse eindjes die ik beter wil afronden. Verifieer je aannames – dat moet in mijn geval nog beter. En dat ga ik de komende tijd doen.”
Highlights van Marloes Postel
- Nuttige groepscursus: leren van elkaar, heel goed nadenken wie er wat in stopte en wat het voor wie oplevert
- Sociale opbrengst kwantificeren: geen pasklaar antwoord – als onderzoeker ben ik gewend aan hard bewijs -, maar leren redeneren wat iets waard is; dat was voor mij nieuw.
- Goede basis voor gesprek met projectpartners: welke waarde heeft het voor jullie en wat wil je ermee? En naar verzekeraar: betere onderbouwing van deze interventie.
Al met al is Marloes dus blij met de handvatten die de quickscan haar en de app Breindebaas gaf. Benieuwd hoeveel we hier nog van gaan horen …
Bekijk meer reacties van deelnemers: