Eén van de grootste problemen van gemeenten bij het weten of mensen die beschermd wonen de beste dienstverlening krijgen? De ontwikkeling voor de langere tijd is niet duidelijk. Lastig om dan te weten of ze de kwaliteit krijgen die je wilt. En om het effect te ontdekken of hierop bij te sturen. BWO lost dat nu via een pilot in Twente bij 5 aanbieders van beschermd wonen.
BWO: proceskwaliteit én resultaat meten
BWO staat voor Beleven, Waarderen, Ontwikkelen. Het is een instrument om resultaten te zien op cliëntniveau én op gebied van het proces van ondersteuning. Dat levert dus een zo compleet mogelijk beeld op. Het geeft vervolgens handvatten om het beter te doen; handig voor partnershipmodel waarbij gemeente en aanbieders samen willen verbeteren.
Wat brengt het?
Dankzij de tool wordt duidelijk waar cliënten eventueel vastlopen. En hoe je de ondersteuning aan hen verbetert. Natuurlijk duurt het wel even voor er genoeg data is verzameld om de resultaten goed in te schatten. In de tussentijd helpt het dan om alvast naar het proces te kijken. Dat voorspelt namelijk de uitkomsten op cliëntniveau.
Eerste resultaten: verslechtering
De eerste uitkomsten laten zien dat er verandering nodig is. Want het volgende bleek:
- minder dan 50% van de cliënten ervaart genoeg aandacht voor verbondenheid (1 van de 3 psychologische basisbehoeften)
- 20% van de cliënten redt zichzelf slechter in plaats van beter (vanwege meer verslaving)
Meer weten over de pilot?
Ga naar de website van Insights zorg