Ontdekkingen rondom thuismonitoring & toegang patiënten tot eigen zorgdata

Op 4 november 2021 ontdekten onder meer zorgprofessionals wat er nodig is om mensen over hun eigen patiëntdata te laten beschikken. Want wat zou het handig zijn als mensen met een chronische ziekte op die manier meer zorg op maat, eigen verantwoordelijkheid en controle krijgen over hun gezondheid.

Dit kwam aan bod tijdens het Vitaal Café ‘Thuismonitoring, (hoe) werkt dat?’ Ook vertelde de diabetespoli in ZGT hoe zij Selfcare uitprobeert, een platform voor thuismonitoring en gegevensuitwisseling.

Ontdekkingen rondom patiëntenportalen

Tijdens het online Vitaal Café van Vitaal Chronisch Ziek deden we deze en andere ontdekkingen:

  • Er zijn landelijk veel ontwikkelingen om digitaal toegang tot eigen zorgdata te krijgen
  • Wat is het verschil tussen een patiëntportaal en een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)
  • Huisartsenpraktijken in de regio Twente zijn er klaar voor om de koppeling te maken met PGO’s, maar de leveranciers hiervan zijn nog niet zover
  • Er is een wildgroei aan PGO’s

Eerste ervaringen met Selfcare in ZGT

Thomas Urgert, Technisch Geneeskundige bij ZGT, deelde eerste inzichten in het gebruik met Selfcare. Op dit moment gebruiken 7 patiënten deze persoonlijke gezondheidsomgeving. Zij zien het helemaal zitten om eigen gezondheidsgegevens te verzamelen. Zo verwoordde een deelnemer het:

“De motivatie is vrij simpel. Je kunt zelf bijhouden hoe het gaat met je gezondheid.”

Tevreden na eerste opstartproblemen

Na wat kleine opstartproblemen met het koppelen van de sensoren aan het platform, zijn patiënten over het algemeen tevreden over de gebruiksvriendelijkheid. Ook geven patiënten aan dat het verzamelen van eigen gegevens veel inzichten geeft. Een van hen zei hierover:

“Dat blijkt uit het gegeven dat ik nu regelmatig bepaalde dingen nakijk waar ik vroeger niet op zou letten. Ik leer mijzelf beter kennen dankzij het platform.” 

Belangrijke voorwaarde

Tot slot leerden we uit de eerste ervaringen dat de inzet en het gebruik van zo’n platform afgestemd moet worden op persoonlijke behoeftes. Zodat de zorg persoonsgerichter wordt en de patiënt meer eigen regie krijgt en beter eigen keuzes kan maken.

Vitaal Café gemist? Terugkijken?

Kijk hieronder de video-opname terug.