Zó laten we patiënten helpen nieuwe e-health te bedenken

In de nieuwste editie van het TSG Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen staat een publicatie van verschillende partners van Vitaal Twente. Onderzoekers van ziekenhuis ZGT, Universiteit Twente en Saxion Hogeschool beschrijven hierin hoe mensen met diabetes type 2 mee willen helpen aan e-healthinnovaties ontwikkelen en inpassen. En wat maakt dat ze hieraan willen meehelpen.

Hoe, wanneer en waarom

Gebruikers betrekken bij e-healthontwikkeling krijgt steeds meer aandacht. Maar op welke manier willen patiënten dan eigenlijk deelnemen? Bij welke fases van e-healthontwikkeling? En waarom wel of niet? Hierover ging het vragenlijstonderzoek.

Momenten en manieren verschillen

Mensen verschillen in hun voorkeuren voor manieren en momenten van participatie. Ook denken zij verschillend over bij welke fase van e-healthontwikkeling ze betrokken willen zijn. Zoals helpen bij het ontwerp of de analyse. Deelnemers aan het onderzoek interesseerden zich vooral in de minder intensieve vormen van participatie, zoals vragenlijsten of een groepsgesprek. Uitgebreidere participatie, zoals meedoen aan een panel, trok hen minder.

Zo veel mensen, zo veel wensen

Wat mensen aanspoort om mee te denken over (onderzoek naar) e-healthinnovaties? De keus uit verschillende vormen van participatie en type vergoedingen. Geld kan een compensatie zijn om mensen te werven. Maar ook dat ze technologie mogen testen en houden spreekt hen aan, zo bleek uit het onderzoek.

Meer weten

Lees hier de samenvatting van het onderzoek (Nederlands) en het complete artikel (Engels).

 

 

Diameter