Sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw Vitaal Twente account.

Indien u uw logingegevens kwijt bent kunt u contact opnemen met info@vitaaltwente.nl

Aanmelden

Om de kennisbank te kunnen bekijken heeft u login gegevens nodig. U kunt login gegevens aanvragen wanneer uw organisatie partner is van Vitaal Twente. Met dit formulier kunt u deze login gegevens aanvragen.
  • (sla bovenstaande veld over)

Uitloggen

Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
Annuleren Uitloggen

Vitaal Twente nodigt organisaties die actief willen zijn in de regio Twente uit om zich aan te sluiten bij Stichting Vitaal Twente. Heeft u aantoonbare expertise en kunt u concreet bijdragen aan het verbeteren van de vitaliteit in de regio Twente?

  • U heeft aantoonbare expertise en wilt en kunt concreet bijdragen aan het verbeteren van de vitaliteit in de regio Twente
  • U ontwikkelt met andere partners projecten en voert deze uit.

Vitaal Twente nodigt organisaties die actief willen zijn in de regio Twente uit om zich aan te sluiten bij Stichting Vitaal Twente.

Heeft u een idee? Laat ons u helpen!

Wilt u graag meewerken aan de ontwikkeling van de vitaalste regio van Nederland, dan kunt u hier uw idee indienen.
Wij gaan zorgvuldig met uw idee om en nemen contact met u op.

Wilt u een ook al een project indienen, dan dient dit project aan een aantal criteria te voldoen. Zie hier voor meer informatie over deze criteria.

ZGT beweegt – ontwikkeling van een serious game

Tijdens een ziekenhuisopname  brengen patiënten veel tijd door in bed. Voor zowel jong volwassenen als ouderen geldt dat zij tijdens een ziekenhuisopname verminderd fysiek actief zijn. Afname van fysieke activiteit resulteert in een verminderd uithoudingsvermogen, afname van spiermassa, -kracht en cognitieve functies. Uit onderzoek blijkt dat drie maanden na ontslag uit het ziekenhuis meer dan een derde van de ouderen hulp nodig heeft bij activiteiten in het dagelijks leven. Verminderde fysieke activiteit tijdens en rondom ziekenhuisopname is een belangrijke factor van achteruitgang in fysiek en cognitief functioneren. ZGT wil daar verandering in brengen en werkt daarom aan de ontwikkeling van een beweegziekenhuis.

De ontwikkeling van een zogenaamde ‘serious game’ is een innovatie waarmee ZGT patiënten wil motiveren om sneller en meer actief bij te dragen aan het herstel. Het achterliggende idee is dat de intrinsieke motivatie van mensen om te bewegen wordt aangesproken door het toevoegen van een spelelement. De game kan zowel individueel als samen met anderen worden gespeeld. Zowel voor, tijdens als na de ziekenhuisopname. ZGT verwacht dat een serious game bijdraagt aan behoud van het fysiek functioneren. Tevens verwacht ZGT een sneller herstel én minder kans op complicaties. Wanneer deze verwachtingen reëel blijken te zijn, draagt dit in de eerste plaats bij aan optimale kwaliteit van zorg voor patiënten. Tegelijkertijd is de verwachting dat deze innovatie bijdraagt aan lagere zorgkosten. De serious game van ZGT is daarmee een voorbeeld van waardegerichte zorg (Value Based Healthcare).

Er is al veel belangstelling getoond voor de serious game. Meer weten over de serious game en de werkende principes? Neem gerust contact op met info@vitaaltwente.nl.

 

Samenwerkende partners in dit project zijn: ZGT, University of Twente, Saxion.

Samenwerking