Gezond leren eten dankzij digiwinkelkar

De slimste plek om mensen gezond te leren eten? De supermarkt natuurlijk. En op welke leeftijd begin je dan? Bij kinderen natuurlijk. Dat zit er achter het idee van Vitaal Twente-partner Universiteit Twente om ACHIEVE te starten; een interactieve spelomgeving die kinderen spelenderwijs laat ontdekken wat de impact is van eten op hun gezondheid en natuurlijke omgeving. Twee vliegen in één klap dus, want ook de natuur/milieu krijgt zo aandacht.

Al spelend leren over gezond en duurzaam eten

Duurzaam en gezond eten is voor veel mensen een hele kluif. Er is zo veel keus aan heten, en de verschillen zijn vaak niet duidelijk. Daarnaast merken we als consumenten niet direct wat de keus voor bepaald eten met ons lichaam doet. Dát vraagt dus om de juiste kennis. De onderzoekers willen daarom mensen spelenderwijs de nodige informatie geven. Zo wordt een stuk simpeler om verantwoorde keuzes te maken.

Leuke proef in supermarkt

Najaar 2022 draaide er vanuit ACHIEVE al een mooie pilot in een Goorse supermarkt. Twee kinderen mochten toen via een tablet (vastgemaakt aan hun winkelkarretje) een recept uitkiezen en vervolgens de producten die erbij horen uitzoeken. Eén voor één verschenen de nodige producten in beeld. En zodra een van de kinderen het juiste product in de kar legde, klonk er een stem: ‘Dat heb je goed gedaan!’. Bekijk in het filmpje bij de supermarkt hoe het werkt.

De volgende stap van ACHIEVE wordt om dit ook voor volwassenen op te zetten.

Wie werken eraan mee?

  • Universiteit Twente (partner van Vitaal Twente)
  • LTO Noord
  • Mineral Valley Twente
  • lokale boeren
  • supermarktondernemer Leussink Retail Groep

Meer weten?

Check de projectpagina van de Universiteit Twente.