Schat aan Twentse gezondheidsdata om op te sturen

Iedereen weet dat er ‘iets’ in de zorg moet gebeuren. Maar wat? Hierover beslissingen nemen wordt makkelijker met de juiste data. Daarom is er sinds afgelopen week een regiobeeld van Twente: de situatie zoals die is, zoals die wordt verwacht, plus de uitdagingen die daarbij horen. Handig voor zorgorganisaties om op te sturen. De volgende stap? Een regioplan voor onze Twentse inwoners!

Belangrijkste input voor goed beeld bij elkaar

Vitaal Twente-netwerkcoördinator Simone Boerema hielp mee aan het regiobeeld. Dat deed ze vanuit haar werk als onderzoeker Publieke Gezondheid bij de GGD Twente, samen met collega-GGD’ers. Haar reactie op de cijfers? “De Twentse gezondheidsdata vanuit de GGD, Menzis en Kennispunt Twente vulden we aan met landelijke datasets en prognoses. Samen maken ze een heel waardevol regiobeeld. Juist de data-experts van deze partijen bij elkaar brengen maakt dat de belangrijkste informatie met een goede duiding in het regiobeeld staan.” 

Slimmer beslissingen nemen als zorgorganisatie

Simone is ervan overtuigd dat deze gegevens organisaties helpen om meer datagedreven te werken, dus dat effectief te benutten voor betere beslissingen. “Juist die ontwikkelende datavolwassenheid zorgt hiervoor. Datavolwassenheid is het vermogen van een organisatie om data effectief te beheren, te analyseren en te gebruiken. En dat is ook precies het doel van het regiobeeld en het regioplan dat nu volgt. Goed inzicht in de knelpunten van onze regio maakt dat de partijen in de regio samen een waardevol plan kunnen maken.”

Vanuit de meerwaarde van technische innovaties in zorg en welzijn blijft Vitaal Twente meehelpen aan de regioplannen en aan de invulling daarvan.

Meer weten?

Ontdek het complete artikel: regiobeeld benadrukt belang van samenwerken

Of download hieronder het complete regiobeeld.