Sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw Vitaal Twente account.

Indien u uw logingegevens kwijt bent kunt u contact opnemen met info@vitaaltwente.nl

Aanmelden

Om de kennisbank te kunnen bekijken heeft u login gegevens nodig. U kunt login gegevens aanvragen wanneer uw organisatie partner is van Vitaal Twente. Met dit formulier kunt u deze login gegevens aanvragen.

Uitloggen

Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
Annuleren Uitloggen

Vitaal Twente nodigt organisaties die actief willen zijn in de regio Twente uit om zich aan te sluiten bij Stichting Vitaal Twente. Heeft u aantoonbare expertise en kunt u concreet bijdragen aan het verbeteren van de vitaliteit in de regio Twente?

  • U heeft aantoonbare expertise en wilt en kunt concreet bijdragen aan het verbeteren van de vitaliteit in de regio Twente
  • U ontwikkelt met andere partners projecten en voert deze uit.

Vitaal Twente nodigt organisaties die actief willen zijn in de regio Twente uit om zich aan te sluiten bij Stichting Vitaal Twente.

Partner of vriend worden?

Wilt u partner of vriend worden van Vitaal Twente? Laat dan uw gegevens achter in dit formulier en wij nemen contact met u op.

Vitaal Twente nodigt organisaties die actief willen zijn in de regio Twente uit om zich aan te sluiten bij Stichting Vitaal Twente. Heeft u aantoonbare expertise en kunt u concreet bijdragen aan het verbeteren van de vitaliteit in de regio Twente?

  • U heeft aantoonbare expertise en wilt en kunt concreet bijdragen aan het verbeteren van de vitaliteit in de regio Twente
  • U ontwikkelt met andere partners projecten en voert deze uit.

Vitaal Twente nodigt organisaties die actief willen zijn in de regio Twente uit om zich aan te sluiten bij Stichting Vitaal Twente.

Heeft u een idee? Laat ons u helpen!

Wilt u graag meewerken aan de ontwikkeling van de vitaalste regio van Nederland, dan kunt u hier uw idee indienen.
Wij gaan zorgvuldig met uw idee om en nemen contact met u op.

Wilt u een ook al een project indienen, dan dient dit project aan een aantal criteria te voldoen. Zie hier voor meer informatie over deze criteria.

13 januari 2019

Symposium diabetes on return

In Nederland alleen al zijn er 1 miljoen mensen met diabetes. Mensen met diabetes voeren dagelijks strijd om hun bloedsuikers onder controle te krijgen maar ook om de gevolgen van diabetes te beperken. De gevolgen van diabetes zijn groot, denk maar eens aan problemen met ogen, nieren, bloedvaten en voeten of zelfs overlijden.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar diabetes vanuit verschillende invalshoeken, maar de ziekte heeft nog steeds geheimen voor ons. Daarnaast zijn er we ook nog steeds niet in geslaagd de ziekte omvang en ziektelast te reduceren. Daarom is samenwerking en onderzoek naar diabetes nodig.

Omdat niet iedere diabetes patiënt dezelfde is, zal veel meer inzicht verkregen moeten worden in de individuele risicofactoren en werkingsmechanismen bij de individuele diabetes patiënt en moeten behandelingen verder gepersonaliseerd worden. Er worden in diverse projecten en initiatieven momenteel stappen in de goede richting gezet, maar dit is niet genoeg. Grootschalige, multidisciplinaire samenwerking is nodig om diabetes de baas te worden.

Wij nodigen u graag uit om hier op 12 februari 2019 een begin mee te maken.

Tijdens het programma wordt u op de hoogte gebracht van lopende initiatieven rondom diabetes en de laatste ontwikkelingen in de behandeling/aanpak, maar ook preventie hiervan.

Graag laten we ons door de sprekers en door u inspireren om tot een multidisciplinair diabetes netwerk in Oost-Nederland te komen en onze gezamenlijke ambitie om diabetes en haar impact te reduceren, handen en voeten te geven.

Het programma

09.00 – 09.15

Ontvangst met koffie & thee

09.15 – 09.30

Opening door Miriam Vollenbroek-Hutten

09.30 – 09.50

Lezing 1

DIABETES EN LIFESTYLE COHORT TWENTE

Goos Laverman, ZiekenhuisGroep Twente

ZGT heeft sinds 2016 een grote observationele cohortstudie lopen waarbinnen 850 patiënten met diabetes mellitus type 2 gedurende 10 jaar gevolgd worden om beter inzicht te krijgen in leefstijleffecten, zoals voeding en lichamelijke activiteit, op de lange termijn gezondheid. Goos Laverman neemt u mee in de rijke schat aan data en de resultaten van deze grote cohort studie.

09.50 – 10.10

Lezing 2

De DIAMETER (winnaar van Het beste diabetes idee in 2017)

Niala den Braber, Universiteit Twente/ZiekenhuisGroep Twente

In deze presentatie krijgt u een doorkijkje naar de ontwikkeling van slimme app voor patiënten met diabetes type 2 die op basis van continue metingen van glucose, voeding en bewegingsactiviteit patiënten ondersteuning bieden bij het managen van hun diabetes en ontwikkelen van een gezonde levensstijl.

10.10 – 10.40

Bedrijfssprekers

Joanet Onvlee van Inrede Diabetic

De kunstmatige alvleesklier die de glucoseregulatie geheel overneemt, waardoor de kwaliteit van leven aanzienlijk kan verbeteren.

Stefan Vermaas van Nedap

Spreekt over Floorhelpt.nl een online platform dat mensen met diabetes type 2 helpt bij het ontdekken en volhouden van gezondere gewoontes. Samen met een persoonlijke mentor (leefstijlcoach of diëtist) werken deelnemers stap voor stap aan hun doelen. Een intensievere begeleiding zonder extra tijd voor zorgprofessionals.

Jeroen Wissink van U-Needle

Neemt u mee in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de silicum micronaalden voor intradermale insuline infusie en het medische belang hiervan voor de diabeteszorg.

10.40 – 11.00

Pauze

11.00 – 11.20

Lezing 3

PERSONALIZED HEALTH VOOR DIABETES

een doorkijkje in de wetenschappelijke projecten en nieuwe technologie op UTwente

Hermie Hermens, Universiteit Twente

Big data, eHealth, slimme beeldvorming, deep learning zijn voorbeelden van technieken die de zorg een stap verder kunnen brengen en waar door wetenschappers in samenwerking met industrie en zorgpartijen hard aan gewerkt wordt. In deze presentatie wordt aan de hand van een aantal nationale en internationale onderzoeksprojecten de mogelijkheden voor onze toekomst zorg rondom diabetes geschetst.

11.20 – 11.40

Lezing 4

GEBRUIK VAN MINIDARMEN VOOR ONDERZOEK AAN DARMGEZONDHEID EN CHRONISCHE ONTSTEKINGEN

Hans Bouwmeester, Wageningen University Research

Een goed werkend afweersysteem is van groot belang voor een gezond leven. Bacteriën die in onze darm leven (ook wel ons darm microbioom genoemd), hebben daarin een erg belangrijke rol. Een niet goed samengesteld darm microbioom kan aanleiding geven tot een verstoorde werking van ons afweersysteem. We weten dat er veel contact is tussen de darmbacteriën en onze darmcellen. Doordat onze darmcellen stoffen opnemen die geproduceerd worden door bacteriën, signaleren ze welke bacteriën er in onze darmen zitten. Onze darmcellen leren hoe ze bacteriën effectief buiten ons lichaam kunnen houden. We denken dat subtiele verstoringen in dit leerproces van onze darmcellen eraan bijdraagt dat sommige mensen gevoeliger zijn voor het krijgen van metabole ziektes. In deze presentatie krijgt u inzicht in hoe en wat rondom onderzoek met behulp van minidarmen (darm-op-een-chip) om nieuwe inzichten te krijgen.

11.40 – 12.00

Lezing 5

VAN WETENSCHAP EN KENNIS NAAR BEBRUIK VAN TECHNOLOGIE IN DE DAGELIJKSE ZORGPRAKTIJK RONDOM DIABETES: HOE PAKKEN WE DIT AAN?

Miriam Vollenbroek-Hutten, Vitaal Twente

Technologische ontwikkelingen gaan hard, zo hard zelfs dat we ons de toekomstige zorg rondom diabetes haast niet meer voor kunnen stellen. Tegelijkertijd zien we ook dat we in de zorg ten opzichte van andere sectoren er minder goed in slagen de huidige stand van technologie te implementeren in de dagelijkse zorgpraktijk. In deze presentatie wordt ingegaan op het hoe en wat van wetenschap naar praktijk.

12.00 – 12.15

Panel discussie

‘DIABETES ON RETURN’
Een Oost Nederland Diabetes Netwerk, een goed idee?

Tijdens deze interactieve discussie gaan de sprekers van het ochtendprogramma in een paneldiscussie in gesprek over een eventueel Oost Nederland Diabetes Netwerk en wat hiervoor de belangrijkste ingrediënten zijn.

12.15

Afsluiting

Voor wie?

Dit event is gericht op de regionale zorginstellingen en relevante partijen, bedrijven, kennisinstellingen, private partijen zoals fondsen en patiënten zijn welkom. Meer informatie alsmede de link voor het inschrijven vindt via onderstaande link  https://www.utwente.nl/en/techmed/events/!/2019/2/120844/symposium-diabetes-on-return