Wanneer de Smart Glass in de zorg succesvol is

Op 30 september 2021 ontdekten we hoe toegankelijk zorgvernieuwing via handige tools wordt. In het online Vitaal Café van Leren Innoveren hoorden we van alles over het succes van het prijswinnende concept ‘Bekwaam aanwezig, bevoegd op afstand: de slimme bril als oplossing voor het arbeidsmarktprobleem in de zorg’. De projectleider hiervan, Jarno Visser van  Zorggroep Sint Maarten, deelde die met ons. Dat deed hij samen met onderzoeker Niek Zuidhof van Saxion.

Belangrijkste inzichten

  • Smart glasses zijn computers  die je op het lichaam draagt en ook handsfree kan gebruiken. Ze halen via sensoren en een camera informatie op en laten die zien, zonder dat je als zendende persoon afgesneden bent van de fysieke wereld. Ze veranderen het gebruik van informatie en communicatie en kunnen ons denken, onze waarden en het gedrag van mensen veranderen
  • Circulaire patronen in het zorgsysteem maken opschalen van zorginnovaties moeilijker
  • Onderzoek naar smart glasses is uniek. De reden? Omdat er veel kanten zijn die bepalen of mensen het willen gebruiken: normen, imago/mode, relevantie voor werk, vaardigheden, angst, plezier

Belangrijke conclusie?

Veel innovatieve producten hebben bewezen meerwaarde. Toch staan ze niet op zichzelf. Als we ze met succes willen inzetten in de zorg, vraagt dat ook om vernieuwing van processen (organisatie) en het systeem (de sector/keten). Die randvoorwaarden zijn echt nodig voor een blijvende omslag.

Café gemist? Presentatie terugkijken?

Als partner kijk je het Vitaal Café makkelijk online terug. Ook de presentaties van de sprekers krijg je als download aangeboden. Log hiervoor in bij de kennisbank en bekijk de presentaties en video-opname.