In 2040 loopt het de spuigaten uit: overvolle wachtkamers, te weinig zorgverleners en materiaal, rondzwervende mensen met psychische problemen en kwetsbare mensen die aan hun lot worden overgelaten. Dit is wat het Zorginstituut voorspelt. Bekijk hierover het filmpje van huisarts Derk Runhaar.
Kraakt en piept het in jouw zorgorganisatie ook zo? Of heb je op een andere manier te maken met gezondheid ván, of zorg vóór mensen, bewoners, patiënten? Denk jij ook dat het anders moet? Vind dan hier antwoorden!
Wist je dat
- we komen op dit moment 48.600 mensen te kort in de zorg
- in 2031 hebben we zelfs 135.000 mensen te weinig in de zorg
- het tekort in 2031 zit vooral in de ziekenhuis- en ouderenzorg: 98.000 werknemers te weinig
- tegelijkertijd kunnen we 110.000 banen besparen dankzij bestaande, medische technologie
Dit vind je in een rapport van Gupta Strategists. Zij deed onderzoek naar gebruik van technologie in de zorg, in opdracht van FME (ondernemersorganisatie voor technologische industrie). De conclusie? Technologie kan een groot deel van het medewerkersprobleem in de zorg oplossen! Ben je nog niet helemaal overtuigd? Check dan de cijfers verderop op deze pagina.
Wat lost technologie dan op?
- medische technologie kan preventief werken
Denk aan kleinere kans op complicaties en dus minder vervolgzorg. Of denk aan mensen die hierdoor beter voor zichzelf zorgen, bijvoorbeeld met een app. - medische technologie kan helpen zorgpersoneel efficiënter in te zetten
Zo kan dezelfde groep zorgmedewerkers meer zorg leveren. Bijvoorbeeld doordat technologie de duur van medische handelingen verkort. Of doordat robots en algoritmes taken overnemen. - medische technologie kan ook zorgpersoneel minder belasten
Hierdoor verklein je de kans op uitval van je kostbare medewerkers - administratieve taken automatiseren
Medewerkers hoeven hier dan minder tijd in te steken
Feiten & cijfers rondom tekort aan verzorgenden
- Vooral ouderenzorg en ziekenhuiszorg krijgt grote tekorten .
- In de ouderenzorg en ziekenhuiszorg werken ruim 750.000 werknemers (59 procent van al het zorgpersoneel)
- Straks bijna 100.000 werknemers te weinig in de ouderen- en ziekenhuiszorg (73 procent van het totale tekort in 2031).
- Vooral tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen, op mbo- en hbo-niveau
- Tekort aan artsen blijft beperkt tot 1.400 medewerkers: vooral specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten
Lees ook: Personeelstekorten: ‘Maak het werk aantrekkelijker’.
Meer weten? Toe aan actie?
De Telegraaf, de Limburger en het FD publiceerden er al over. Je vindt hier hun krantenartikelen en het rapport van Gupta Strategists.
Of ga nu aan de slag met zorgtechnologie; gebruik hiervoor de handige stappen in de wegwijzer van Vitaal Twente.