eHealth House, technologietraining en bergbeklimmersinspiratie bij event MST & ZGT

Welke inspiratie kun je als ziekenhuismedewerker halen uit expedities van een beroemde bergbeklimmer? En welke verbluffende technologie vind je bij het TechMed Centrum om jouw zorginnovatie een boost te geven? Vitaal Twente-partners ZGT en MST hielden onlangs het Innovatief Inspiratie Event waarin dit en meer aan bod kwam.

Gluren bij de Buren

‘Het afgelopen jaar vond er regelmatig overleg plaats tussen innovatoren van ZGT (Smartup Innovation) en MST. Onderwerp? De verschillende zorginnovatieprojecten die beide ziekenhuizen hebben lopen. Onder de noemer ‘Gluren bij de Buren’ namen de ZGT’ers en MST’ers zo een kijkje in elkaars keuken. Ook verkenden ze mogelijkheden om samen te werken.

Zo creëer je ruimte voor innovatie

Om dit concept wat breder te trekken organiseerden zij in juni samen het Innovatief Inspiratie Event. Locatie? TechMed Centrum op de Universiteit Twente. Er waren rond de 70 deelnemers, variërend van secretaresses, medisch specialisten, fysiotherapeuten, OK-assistentes en studenten tot verpleegkundigen, teamhoofden en medewerkers van de medische techniek; een divers en enthousiast gezelschap met een gedeelde interesse en daarmee een veelbelovende basis om innovatie verder aan te jagen.

Levensechte simulatiepop

De ziekenhuismedewerkers lieten zich onder meer tijdens een rondleiding verrassen door de uiteenlopende mogelijkheden die het TechMed Centrum biedt. Ze namen een kijkje in het eHealth House, bezochten de hybride OK en de ‘staande’ MRI. Ook maakten ze kennis met de ‘human patient simulator’ op de Intensive Care Unit. Verbluffend hoe levensecht deze pop alle menselijke functies nabootst.

Trainen in technologie

De deelnemers keken hun ogen uit en zagen allerlei mogelijkheden om toekomstige ziekenhuismedewerkers door training in het TechMed Centrum beter voor te bereiden op de praktijk. Wat zij ook als bijzonder waardevol zagen? De mogelijkheid voor het oefenen met de laparoscopie, bronchoscopie, echografie enzovoort.

Van bergen beklimmen tot team vertrouwen

Vóór die rondleiding deed keynote spreker Melvin Redeker zijn verhaal. Melvin is professioneel bergbeklimmer en duiker en vooral gespecialiseerd in het beklimmen van bergen die nog nooit door anderen beklommen zijn. In zijn presentatie liet hij zien hoe dat eraan toegaat en vooral ook wat daarvoor nodig is. En niet te vergeten: wie daarvoor nodig zijn.

Teamwork is enorm belangrijk, het vertrouwen in je team en in het gezamenlijke doel. En de expeditieleider loopt niet altijd voorop maar kijkt vooral wat nodig is om het doel als team te bereiken en neemt waar nodig beslissingen. Door het onderling vertrouwen binnen het team zouden die beslissingen dan nooit ter discussie moeten staan. Dat klinkt als een ideale werksituatie, toch?

Met de verhalen over zijn expedities wist Melvin heel mooi parallellen te trekken naar innovatieve projecten, hoe die op te zetten en hoe je je team hierin kunt en moet sturen.

Plannen smeden om samen te werken

Na het verhaal van Melvin was het tijd voor nadere onderlinge kennismakingen tijdens de Meet & (gr)Eet. Onder het genot van een warme hap en verfrissende drankjes vonden geanimeerde gesprekken plaats tussen MST’ers en ZGT’ers. Ook werden er hier en daar al plannen gesmeed voor kansrijke samenwerkingen.

Op naar een vervolg

Al met al een heel geslaagd event; een event waar verbinding tussen innovatoren uit MST en ZGT tot stand kwam, men zich liet prikkelen tot een innovatieve denkwijze en mensen bovendien konden kennismaken met de eindeloze mogelijkheden die TechMed biedt. Er zijn al diverse verzoeken voor een vervolg binnengekomen en daar gaan de ziekenhuizen zeker mee aan de slag!