Gewoon e-health: brainstormen over actieonderzoek

Datum: 6 juni 2023
Tijd: 16:00 - 16:45


Overweegt jouw organisatie de start te maken met (onderzoek naar de inzet van) e-health? Ontdek dan de kansen en bedreigingen van actieonderzoek. Ruben Veltman neemt je op 6 juni gratis en online mee langs deze aanpak. Dat gebeurt tijdens de maandelijkse online brainstorm van de Vitaal Twente refereergroep over e-health. Goed om te weten: we zoomen echt in op de methodologie van onderzoek.

Over Ruben en zijn onderzoek in verslavingszorg

De ambitie van Tactus Verslavingszorg? Dat e-health een vanzelfsprekend en integraal onderdeel wordt van het zorgaanbod om toegankelijke en effectieve zorg te leveren. Hiervoor startte Ruben kort geleden met zijn promotieonderzoek naar implementatie van e-health in de verslavingszorg. Zijn werkwijze: het design van actieonderzoek. Ruben is docent – onderzoeker bij Saxion en PhD student e-healthimplementatie in de verslavingszorg.

Programma: themabespreking & discussie

Wat houdt actieonderzoek in? Waarin verschilt het met ‘traditioneel’ onderzoek? Ruben vertelt er in de opening over. Daarna legt hij de onderzoeksdoelen en -vragen uit, inclusief de opzet van het onderzoek. Hierbij komen bijvoorbeeld de 5 kenmerken van actieonderzoek aan bod. (afbeelding: ZonMW)

 

De rest van de online sessie volgt een discussie met jou en de andere aanwezigen over:

  • Hoe ziet de rol van actieonderzoeker eruit als het gaat om het spanningsveld tussen deelnemer en onderzoeker? Als actieonderzoeker ben je ook deelnemer aan het onderzoek. En andere deelnemers zijn medeonderzoeker.
  • Hoe zorg je voor een objectieve onderzoekende houding terwijl je ook onderdeel bent van het onderzoeksproces?
  • Hoe ga je om met de opdracht van de organisatie om e-health te implementeren en de belangen van de afzonderlijke teams die de implementatie ‘opgelegd’ krijgen?
  • Op basis van welke selectiecriteria sluit je teams en e-healthtoepassingen in het onderzoek in?
  • Wat zijn aandachtspunten en risico’s bij actieonderzoek?
  • Wat zijn ervaringen van de aanwezigen? En zijn er vanuit die ervaringen nog adviezen/tips te geven?

Achtergrond van het onderzoek

Tactus Verslavingszorg is opdrachtgever. Het onderzoek is ingebed bij het lectoraat Technology, Health & Care van Saxion. Het promotietraject valt onder de vakgroep Gezondheid, Psychologie en Technologie van de Universiteit Twente. Zowel Saxion als de Universiteit Twente zijn partner van Vitaal Twente.

Meer weten over de deelnemers en opzet van de groep?

Deze maandelijkse sessies zijn een initiatief van het programma/de themagroep Leren Innoveren. Kik op deze pagina voor details.

Aanmelden

Mail naar Stephanie Jansen, via s.jansen@rrd.nl.